Életveszélyes tombolás a fesztiválokon

Mix8 Duma, Friss, Vegyes 27 Hozzászólások

Amikor az alábbi videókat megnéztem, nem akartam hinni a szememnek. Ez lesz az új trend? Vajon hány embernek kell majd meghalnia, hogy a fesztivál szervezők észbe kapjanak? Én lennék túl öreg és aggódó?

A West-Balkán tragédia óta tudjuk, hogy a tömeg prés hatása mennyire veszélyes lehet. Ha ez agresszivitással is párosul, akkor az magában hordozza az életveszélyt. Adott szituációban úgy összepréselhetik az embert, több oldalról úgy összeszorítják a tüdejét, hogy képtelen lesz levegőt venni. Arról nem is beszélve, hogy mi történik, ha elesik, vagy rosszul lesz, mert ilyen körülmények között képtelen megtartani az egyensúlyát. Az elesett embert lehetetlen felhúzni a földről, mert nincs hozzá hely. Agyontapossák.

Elképzelni nem tudtam, hogy emberek szándékosan teremtsenek ilyen szituációkat, amiben egymást és saját magukat szándékosan állítják a céltalan és életveszélyes szituáció közepébe. Adrenalinfüggők? Őrültek? Öngyilkosok?

Életveszélyes tombolás Frankfurtban

Efféle tömeg jeleneteket eddig csak hardcore-punk, vagy metál koncerteken láthattunk, de most először elektronikus fesztiválon is feltűnt a jelenség. Az alábbi felvételt június 9-én tette közzé Dimitri Vegas and Like Mike egy frankfurti fellépéséről.

Ez egy nagy, őrült, és igen veszélyes tombolás. Nem találtam rá megfelelő fogalmat. Az eddigi jelenségek alapján mindenki maga döntse el, hogy mi az amit itt láttunk. A Wall of Death-el szemben itt az összefutás végén nem préselik tovább egymást, de ettől még életveszélyes a szituáció. Ez a Circle Of Death?

Segítségként tisztázzunk néhány fogalmat!

Pogo:

A hardcore-punk vagy metál koncerteken elég agresszívan, egymást lökdösve, a levegőt csapkodva, rugdosva ugrálnak az emberek egy csoportban.

Mosh-pit:

Kevésbé agresszív, mint a pogó, itt már nem egymás fellökése a cél, hanem hogy némi koreográfiában ugráljanak, külső szemlélő számára látszólag össze-vissza

Circle-pit:

Körbe-körbe szaladgálnak, ugrálnak az emberek, néhányan pedig a kör közepén pogóznak.

Wall of Death:

A tömeg egy vonal két oldalán, két csoportra oszlik, majd egy adott jelre középen egymásnak futnak. Engem leginkább egy középkori csata jelenetre emlékeztet. Ijesztő látni, hogy mikor összeszalad a két tábor, a külsők szándékosan préselik össze a tömeget.

Ugye nem ez az új trend?! Kíváncsian várom a véleményed.

CircleOfDeath

Mix8Életveszélyes tombolás a fesztiválokon

Hozzászólások 27

 1. Deák István

  Te is élveznéd, hogyha ennyien tombolnának az “előadásaidon” aztán a bevételed úgy is hamar elfelejteti, hogy “NEM is hiszek a szememnek”…..

 2. Illés Géza Zsolt

  Mióta Kijött a Tremor, Like Mike azóta csinálja ezt a bandával h szétválasztja őket aztán had menjen.. sose hallottam ilyesmiről.. Annyi különbség van a West Balkános sztorihoz képest h ott volt egy veszélyhelyzet itt meg nincs.. Voltam már hasonló helyen így benn a tömegbe.. Nekem az volt a benyomásom hogy azért figyelnek ott egymásra az emberek.. mégha kívülről eléggé parának tűnik is.. Bulinak kurva jó 🙂 Ennyi erővel akkor Aoki tortadobálása is életveszély mert mi van ha valaki akit pont eltalál allergiás rá vagy stb… aztán meghal mert pofánküldték tortával.. 😀 Vicc az egész.. aki fosik ne menjen ilyen helyre.. meghalni úgyis akkor fogunk amikor meg van írva úgy ahogy meg van írva.. Felesleges kerülgetni az ilyen dolgokat.. elég ha az ember lezúg a lépcsőn…

  1. Mix8

   Aoki ellen most folyik a per, mert leugrott a színpadi világító híd tetejéről a gumicsónakba, rá a közönség fejére. A csónak alatt álló kiscsajnak pedig elrepedt a nyaka, csoda, hogy túlélte. Nem véletlenül vannak a szigorú biztonsági intézkedések.

 3. Pinyasko Ferenc

  Èn ott voltam szinte mindegyik hasonló jelenetbe a 3 nap alatt….nem igazán mondanám èletveszélyesnek, voltak akik a földre kerültek de pillanatok alatt felhúzták őket és ugyanugy tombolt tovább….

 4. Mátyás Jászberényi

  Rendkìvül szórakoztató, ahogy hasonló (metal, punk, stb) koncertet hírből sem ismerő személy(ek) foglal(nak) állást egy olyan témában, amit maximum videófelvételen lehetett szerencséje/szerencséjük megismerni. Aki nem akar, nem megy se pogozni, se a mosh pit-be nem megy be, de a wall of death soraiba se fogja senki bekényszeríteni az embert. Véleményem szerint a kábítószerekben úszó disco-k, elektro fesztiválok hatványozottan károsabbak, veszélyesebbek mint egy tömeges pogó (amiben mellesleg a résztvevők számával fordított arányban van a lehetséges sérülések valószínűsége)

 5. Boglárka Fehér

  Természetes szelektálás 🙂 aki meg nem akar részt venni annak nem kötelező! Még sose láttam olyat aki upsz egyszer csak elkezdett szembe futni a tömeggel úgy hogy nem is akarta … 🙂

 6. p_adri

  Valószínűleg az adrenalin szint növelése lenne a cél, csak az eszköz nem épp megfelelő…. Én régebben szívesen vettem részt nagyobb, elektronikus zenei rendezvényeken (itthon) és még mennék is szívesen…. viszont köszönöm szépen, én nem kérnék az ilyen, vagy ehhez hasonló “tömegtáncokból”. Aki ennyire feszült, és ennyi felesleges energiája van, legyen oly kedves és kezdjen el sportolni valamit (az extrém sportokat is erre találták ki), de ne veszélyeztesse mások testi épségét, mert erre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy biztonságos…. ha valaki “csak” a kezét töri el, az bőven sok.

 7. Major István

  Nos, akkor azzal kezdeném, hogy-hogy lehet valamit az alapján lehordani, amit eléggé esélyesen életünkben nem láttunk, éreztünk át? A legtöbb kommentelő életében nem volt ilyen eseményen.(gondolom) Ennyi erővel szóljuk le az összes robogóst, mert van a youtube-on egy videó, ahol elesett valaki vele.

  Valójában egy koncerten(főleg M.O.-n belül) nem történik semmilyen súlyos, vagy akár kisebb sérülés. Én voltam már ilyenben, és általában amikor esik valaki, aköré 2, vagy több ember egy láncot alkot a kezeivel körülötte és ellöki tőle a tömeget, vagy akár én is kaptam már el egy koncerten valakit esés közben. Ez a tüdő összenyomós dolog olyan, hogy ha látják hogy ki akar valaki jutni, akkor kifele viszik. Eddig egyetlen olyan eset sem volt, ahol olyan sérülést láttam volna, ami durvább mint az, amit a discoban lehet szerezni.

  Szerintem azok, akik egy videó vagy fórum topic miatt elkezdenek előítéleteket gyártani, azok meg ne osszák meg azt.

 8. Krisztián Mogyoródi

  Voltam nem egy ilyen szituációba ráadásul középen és soha nem volt semmi gond. Aki ilyet nem élt át fölöslegesen okoskodik, illetve “megmondó embereskedik”. Itt nem úgy csattannak össze az emberek. Punk és hasonló stílusú “bulikról” miért nincs feltöltve videó ahol a sok idiótának az a tánc, hogy összeverik, meg összerúgják egymást??????

  1. Catana VideoDisco

   Ez nem okoskodás, hanem aggodalom. Majd rájössz, hogy mi az, ha neked is lesz gyermeked akit féltesz. Ha pedig elolvastad volna a cikket, akkor megtaláltad volna a ‘Punk és hasonló bulikról” beillesztett videót a Wall of Death-ről.

  2. Krisztián Mogyoródi

   Persze ez teljesen érthető. De én a videóban lévő szituációról beszéltem és az átlag okoskodókról, akik állandóan csak a kifogásokat és a támadható pontokat keresik, de legtöbben még is ott ugrálnak az első sorban. (Nem az itteni hozzászólókra értem feltétlenül). 2 oldalú ez az egész. És akik megsérülnek vagy összeesnek, nem agyondrogozott szervezettel kell hogy túléljenek egy ilyen bulit. Csak sajnos a mai fiatalok szerek nélkül nem tudnak szórakozni és azt is túlzásba viszik.

  3. Kovács Dániel

   Teljesen igazad van Krisztián Mogyoródi. Én tavaly a szigeten voltam a The Prodigy koncerten és az emberek azért oda figyelnek egymásra. Ha valaki elesik rögtön felszedik körbe állják és szólnak hogy várj. Könyökkel sohasem jönnek neked az emberek. Szerintem hatalmas élmény egy ilyen körben lenni amikor minden irányba emberek ugrálnak egymásnak. 😀 Legyen az Francia Brazil vagy Orosz…. csak a buli számít.

  4. Kovács Dániel

   A drogot használok száma a fesztiválokon viszont tényleg nagyon sok. Pedig olyan szűrés szokott lenni a bejáratnál, hogy mégis megoldják. Láttam már olyat aki a kenyér belsejében rejtett el egy zacskó füvet 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.