Megszopatott a Serato – Nem röhög! – Hiba van a mátrixban

Mix8 Friss, Technika, Vegyes 7 Hozzászólások

Ez az a téma amiről a feleségemmel nem lehet beszélgetni. Te is csak akkor olvasd el, ha téged is érdekelnek a technikai bizbaszok és dj programok. Ha iTunes-al, esetleg Seratoval dolgozol, akkor pedig kötelező olvasmány.

Ha dj vagy, ne frissítsd a iTunes programod!

Felületesen olvastam a figyelmeztetést, hogy a dj-k ne frissítsék az új (12.2.0) iTunes-ra a gépüket, de nem nagyon foglalkoztam vele. Amikor jött a frissítés egyszerűen rányomtam, hogy nem kérem. Másnapra a gépem mégis lefrissítette magát (mi van??), de akkor nem jutott eszembe, hogy ebből baj lehet.

Mac OSX-el dolgozom, iTunes-ban tartom a zenei mappáimat. Ott szerkesztem a játszási listákat, ott katalogizálom minden zeném. Így bármelyik dj programból ugyan úgy tudom használni a zenei állományt. A Serato megnyitja az iTunes mappákat és mindenem ott van a megszokott rendben. E hétvégén ez nem így történt.

Serato HIBA

Bajára mentünk fellépésre, út közben rendeztem az iTunes mappákban a zenéimet az autóban. Eljött az idő, hogy a Seratot is végigfuttassam a zenéken, hogy analizálja őket. Amikor elindítottam, a Serato kilépett. Elindítottam még egyszer és még ötször, minden alkalommal kilépett.

Ok gondoltam, NO para, letöltöm a legfrissebb verziót. Az M6-oson miért nincs a teliberakott Telekomnak 3G-je, vagy 4G-je? Végre egy város közelében lett internet, egy perc alatt lejött a Serato 1.7.6-os verziója. Feltelepítette, elindítottam, kilépett.

Serato hiba

Felhívtam Roland barátom, neki is ugyan ez a rendszere, neki futott minden gond nélkül. Kaptam tőle egy tippet, töröltem a Serato preferences fáljait, de ez sem segített. Letöltöttem az AppCleaner-t, nyomtam egy uninstalt és egy tiszta telepítést. Így is kilépett.

A Serato utálja az iTunes-t. Végre elindul

A Serato indulás után beolvassa az iTunes playlist mappáit. Amikor ehhez a részhez ért az indítási folyamat, akkor lépett ki a program. Az iTunes-ban kikapcsoltam a mappák megosztását más programokkal, így végre beindult a Serato, látta ugyan az összes zeném, de ömlesztve. Így nem voltak meg a mappáim.

A pipát ki kell venni és így nem lesz engedélyezve a mappák megosztása.

A pipát ki kell venni és így nem lesz engedélyezve a mappák megosztása.

Mit lehet tenni?

A VirtualDj 8 simán látta az iTunes mappákat és az ilyen esetek miatt tartom a gépemen. Meg azért mert bolond vagyok és minden dj programot megveszek.
Két lehetőség van. 1. Dolgozom a VirtualDj 8-al, vagy elkezdek a Seratoban játszási listákat (dobozokat) gyártani és dolgozom azzal.
Mivel a szülinapom ünnepeltük és sejtettem, hogy nem leszek szomjas, így ez utóbbit választottam. Inkább előre összeszedtem, hogy mik azok a zenék amiket biztosan le akartam játszani. Nem könnyű vicces állapotban gombokat, zenéket keresgélni a Virtual Dj-ben. Persze nem idegen a program, évekig dolgoztam vele de jobb, ha a dj rutinszerűen, szinte vakon tud dolgozni az eszközével.

Serato Playlistek az iTunes-ból könnyedén

Rájöttem, hogy ha a Seratoban létrehozok egy playlistet (crate), akkor az iTunes playlist mappájából a csoportosan kijelölt zeneszámokat simán át tudom húzni. Így gyorsan ment a játszási listák gyártása, már kezdtem megnyugodni, még volt egy kis időm kezdésig. Elkészültem a játszási listáimmal, feltettem a gépem a dj pultba és akkor jött a következő pofon. Nem működött a videó plugin. Ez pedig egy videodiszkó műsorban elég kellemetlen.

A SeratoDj hivatalos megvásárlásával kaptam a videó plugint, tehát nem külön vettem meg. A programot csak egy gépen lehet egyszerre használni. Ha telepítem, akkor internetes kapcsolaton keresztül aktiválni, ha letörlöm, előtte deaktiválni kell. Mivel a programot nem tudtam beindítani, így nem tudtam deaktiválni. (ekkor még nem tudtam, hogy az iTunes XML megosztás letiltásával be tudom indítani a Seratot). Sebaj gondoltam, mivel ugyan arra gépre telepítem vissza, nem lesz gond. Volt.
A műsorkezdés előtt néhány perccel, amikor a gépet beüzemeltem, nem volt aktív a videó pluginem.
Kezdenem kellett. Gyors restart és maradt a Virtual Dj 8. Szóval jól megszoptam.

A Virtual Dj 8 is szopat, de működik

A Virtual Dj 8 stabilan és szépen működött. Kivéve, hogy amikor keresni akartam zenét és a kurzor nem volt a kereső ablakban, valamint a kereső szó ‘c’, vagy ‘p’ betűvel kezdődött, akkor sikerült leállítanom az éppen játszott számot, mert a ‘c’ betű a Cue pont, a ‘p’ betű pedig a Pause funkció az alapértelmezett billentyűparancsban. Valahol a beállításokban le lehet tiltani a billentyű vezérlést, de ezt ott élesben a buli alatt nem találtam. A buli végül fergeteges volt, a közönség ezen a két bakin kívül semmit nem vett észre.

Slusszpoén

Másnap otthon elindítottam a Seratot és működött a videó plugin (lehet, hogy csak egy rendszer újraindítás kellett neki?)

Végeredmény

A Serato fórumon is sokan panaszkodtak a hibára. Most várok a frissítésre, hogy megoldódjon a hiba és a Serato ismét lássa az iTunes játszási mappákat.

Tanulság

A történetnek több tanulsága is van.
– Minden szoftver frissítés előtt készíts backup-ot a rendszerről. Íg vissza tudod állítani a még működő állapotot és biztonsági mentésed is lesz
– Ellenőrizd le a programok működését és ha lehet ne közvetlenül a buli előtt, hogy legyen időd pöcsölni a megoldás keresésével.
– Legyen tartalék program a gépeden amivel akkor is dolgozni tudsz, ha az egyik szoftver beadja a kulcsot.
– Vigyél magaddal CD-ket 🙂 – és ez nem vicc. Nálam mindig be van készítve egy pániklemez a cd lemezjátszóba, hogy ha bármi ok miatt leáll a rendszer, akkor el tudjak indítani valami zenét. Alternatív megoldás: az oksotelefonodon legyen egy mix és legyen nálad egy kábel amivel rá tudod kötni a dj pultra.

Tipp – most érkezett

Roland barátomtól ma kaptam a tippet, hogy valószínűleg azért nem bírja a Serato az iTunes listáimat, mert a lista mappáim almappákat tartalmaznak. Pl: a retró mappám fel van osztva 80-as évek, 90-es évek, házibuli zenék mappákra. Nála nincsenek almappák a playlistekben és gond nélkül olvassa a Serato.

További lehetőségeim ennek tükrében:

1. Átrendezem az iTunes mappáimat, hogy ne legyenek almappák (bár ez a feltételezés még nem bizonyított, hogy így működni fog). Ez nem egy egyszerű feladat, mert több tucat mappám van.
2. Várok türelmesen a Serato frissítésre ami megoldja a problémát. (Ki tudja mikor érkezik, addig nem tudok dolgozni vele)
3. Amíg meg nem oldódik, addig dolgozom Virtual Dj 8-al és kikapcsolom a billentyű vezérlést.

Ha lesz fejlemény, majd jelzek.

Mix8Megszopatott a Serato – Nem röhög! – Hiba van a mátrixban

Hozzászólások 7

  1. Tibor Paksi

    Minél jobban szorul a hurok, annál kreatívabbak tudunk lenni. Gratula, hogy megoldottad és nem is akárhogy! Senki sem vette észre! Profi vagy!

  2. Horváth György

    Ilyenkor szép ez a szakma! 🙂 De ennyi év rutinja kellett ahhoz, hogy sikerüljön megoldani a problémát! Egy tapasztalatlan “pályakezdő” nem biztos, hogy ismerte volna az alternatívákat. Én is megtanultam egy életre a Heaven Clubban kispesten mikor letérdelt a laptop és se lemez se pendrive nem volt nálam. Szerencsémre közel voltál és kisegítettél! Köszönöm! Tanulságos lecke volt! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.