New Music Fridays – Új zenék péntekenként – Július 10-től

Mix8 Friss, Vegyes Írd meg a véleméyned

A hétvégét már nem csak a partik miatt fogjuk várni? – Érdekes és sok kérdést felvető kezdeményezésről kaptam az imént levelet. Július 10-én elindul a nemzetközi “New Music Fridays” ami azt jelenti, hogy az új zenék minden országban ugyan abban az időben jelennek meg. – Mivan?

New Music Fridays

Az országokat és kiadókat összefogó kezdeményezés lényege, hogy minden zene egy időben jelenik meg. Vagyis Július 10-e után minden péntek éjjel 00.01 perckor lehet elérni a digitális tartalmakat és reggel az üzletek nyitásakor a CD formátumot.
45 ország csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük Magyarország is. A legnagyobb kiadók és sok független cég közreműködésével jött ez létre.
Eddig minden országban más és más időpontban jelentek meg a kiadványok. Az egységesítéstől a kiadók azt remélik, hogy nagyobb hype alakul ki egy-egy kiadvány kapcsán azzal, hogy minden országban egyszerre jutnak hozzá a rajongók.

Tényleg egyszerre várható a megjelenés?

Úgy olvastam, hogy minden országban a helyi idő szerint várható a megjelenés, így Új-Zélandhoz képest egy nap késéssel jutnak el a kiadványok az USA nyugati partjára.

Az online kiadók és a nemzetközi internetes áruházak milyen időzónát fognak alkalmazni? Ahol korábban kel fel a nap ott üzleti előnyre tesznek szert a kereskedők? Ezt vajon pontosítani fogják, vagy én értelmeztem rosszul?
Idézem:  a zenerajongók minden nemzetközi megjelenéshez pénteken juthatnak hozzá, az egész világon ugyanabban az időben, illetve egészen pontosan mindenhol éjfélkor, a helyi időzónának megfelelően.

Érdemes csatlakozni?

A MAHASZ levelében azt írta, hogy minden magyarországi kiadót és zenéjét magánkiadásban megjelentető előadót buzdítanak, hogy csatlakozzanak ehhez a nagyszabású nemzetközi programhoz.

A webáruházakban koncentrált figyelem összpontosul a megjelenésekre. A nagy nevek vonzani fogják a vásárlókat/látogatókat. Ha velük egy időben kerülnek megjelenésre a kisebb érdeklődésű kiadványok, úgy a nagy nevek látogatói vonzereje a kicsiknek is kedvezhet.

Egy másik elmélet szerint lehet úgy is gondolkozni, hogy mindenkit beelőzve akar valaki megjelenni, mert úgy gondolja, hogy az Ő kiadványa a sok nagy sztár megjelenése mellett majd nem kap akkora figyelmet. Nem jut majd ideje, energiája, pénze a vásárlónak az Ő zenéjére is.

Az internetes blogok mind egyszerre kapják majd az információkat a megjelenésekről.
Lehet róla elmélkedni, hogy kinek lehet előny és kinek hátrány a központosított megjelenés. Én nem vagyok gazdasági szakember, erről nem tudok és nem is akarok véleményt nyilvánítani.

Kik csatlakoztak?

Nem tudtam meg a levélből, hogy mely szolgáltatók és kiadók csatlakoztak eddig de erről a közeljövőben még biztosan érkeznek pontosabb információk.  A szlogen viszont tetszik:

Gondolj a péntekre, gondolj a zenére…

További információkat angol nyelven itt találsz: http://newmusicfridays.com/

new-music-fridays

Neked mi a véleményed a kezdeményezésről?

Mix8New Music Fridays – Új zenék péntekenként – Július 10-től

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.